ALEXANDRA -talvi valkosipuli - ENNAKKOTILAUS 2024

43,00 €
−12 %
38,00 €
(1 kg = 38,00 €)
Varastossa

Kuvaus

Voimakasmakuinen, aromikas ja muhkean isokyntinen talvivalkosipuli (Allium Sativum) on luomuviljelty Varsinais-Suomessa. Viljely on luomusertifioitua ja vuosittain luomuvalvottua tuotantoa. Alexandra on talvivalkosipulien lajikkeista legendaarisin ja kenties tunnetuin lajike. Tätä lajiketta on viljelty Suomessa jo sadan vuoden ajan ja se on alunperin tullut Suomeen idästä. Alexandran ulkokuori on lilahtava ja osittain valkoinen. Kynnen kuoren väri on punertava tai vaalean ruskea. Kynsien määrä ja koko vaihtelee vuosittain kasvuolosuhteiden mukaan ja on yleensä n.3-6 kpl per sipuli.


TILAUSTIETOJA

Vähimmäistilausmäärä on 1 kg ja tilaukset toimitetaan aina tasakiloissa. Muuttuvien kasvuolosuhteiden vuoksi sadon laadussa ja sipulien kokoluokissa voi olla suurtakin vaihtelua vuosittain. Tämän vuoksi lajikekohtainen tilauksesi voidaan painon mukaan jakaa joko kahteen tai useampaan osaan ja eri kokoluokiin. Eri kokoluokkia ovat 30-40 mm, 40-60 mm, 60-80 mm, 80-100 mm, 100-120 mm. Esim. 1 kg tilaus voidaan jakaa seuraavasti: 500 g 30-40 mm + 500 g 40-60 mm. Myytävien sipulien laatuluokka 2.lk. Valkosipulit myydään ruokasipulikäyttöön.


MAKU

Valkosipuli maistuu parhaimmalta, kun se on vastanostettua ja kuivattua. Siksi valkosipuli on parasta silloin, kun sen varastoi mahdollisimman pian suoraan suuhun! Valkosipulin maku myös yleensä väkevöityy mitä pidempään sitä varastoidaan. Eri valkosipulilajikkeet maistuvat ja ovat voimakkuudeltaan erilaisia. Makuun vaikuttanee myös kasvukauden olosuhteet.


SÄILYTYS

Valkosipulit tulisi säilyttää ilmavasti esim. verkkopussissa, joka roikkuu ilmassa esim. koukusta. Valkosipulien säilytys tulisi tehdä vähintään +18 C lämmössä, kuivassa ja pimeässä huonetilassa. Jos säilytyslämpötila laskee alle sen valkosipuli herää uuteen kasvuun ja alkaa kasvattamaan juuren ja naatin alkuja. Valkosipulille huonoin säilytyspaikka on siis jääkaappi, jossa valkosipuli saa käytännössä kylmäkäsittelyn ja virittäytyy luontaisesti uuden kasvun aloittamiseen. Jääkaapissa kynsien koostumus muuttuu myös kumimaiseksi. Talvivalkosipulien juurien aiheet ja kasvu tulevat myös herkästi näkyviin jo loppusyksyllä tai vuoden vaihteessa, vaikka säilytysolosuhteet olisivatkin olleet optimaaliset. Lievästi itänyt valkosipuli on silti vielä syömäkelpoista, vaikka ei kuitenkaan enää parhaimman makuista. Hyvissäkin varastointiolosuhteissa valkosipulin kynnet luontaisesti "hikoilevat" koko varastoinnin ajan ja kuivuminen jatkuu, kunnes kynsi lopulta muuttuu kuivaksi "rusinaksi". Talvivalkosipulin sato nostetaan yleensä heinäkuun aikana ja optimaalisissa säilytysolosuhteissa valkosipulit säilyvät vuodenvaihteeseen saakka.


LUOMUSERTIFIOINTI

Tarkastuslaitoksen tunnus: FI-EKO-102

Katso luomutodistus >>>